Autor nieznany
Po co się przejmować brakiem mąki w szafce, gdy ma się płatki owsiane? Ciasto bez mąki i bez cukru.
Składniki:
1.5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki wiórek kokosowych
1/3 szklanki łuskanego słonecznika
2 duże banany lub 3 małe + 1 banan do dekoracji
6 łyżek mleka (użyłam migdałowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
woda
przyprawy:
cynamon
Przygotowanie:
Płatki owsiane mieszamy z wiórkami, słonecznikiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce banany ugniatamy na papkę (można to zrobić używając tłuczka do ziemniaków). Do bananowej papki dodajemy mleko, mieszamy. Mokre łączymy z suchymi. Jeśli po połączeniu ciasto nie jest lepkie, dodajemy trochę wody, aby takie się stało. Chodzi o to, by płatki nie oddzielały się od siebie, tylko tworzyły jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut. Sprawdzamy co jakiś czas, czy ciasto jest już chrupkie z wierzchu i lekko brązowe. Po upieczeniu przyozdabiamy je plastrami banana. Radzę go zjeść prędko, bo później sczernieje :)
Do posłuchania: Rosi Golan feat. William Fitzsimmons - Hazy
Gorący prysznic o niespodziewanie chłodnym poranku. Zapach rumianku. I ta tęsknota, która zawisła w powietrzu.
Bez mąki, cukru, nawet tłuszczu... Ciekawie, będę musiała kiedyś spróbować. Wszystkie wypieki owsiane z bananem dotychczas mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie!:-) a czy wyjdzie mi bez bananow? samo takie cynamonowe?:-)
OdpowiedzUsuńBanan jest tutaj w roli "czegoś lepkiego" do połączenia. Samo mleko i woda też utworzą papkę, bardziej wodnistą, ale nie gwarantuję, że po upieczeniu ciasto będzie trzymało się kupy :) Można by poeksperymentować z owsianką ugotowaną najpierw w mleku do lepkości, może coś by z tego wyszło ;)
Usuńbardzo podoba mi się to ciasto , kocham wszystko co ma w sobie płatki owsiane ,więc ciasto jak najbardziej na tak ! dzięki za świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam na www.prettystrawberries.blogspot.com
Wszelkie ciasta, ciasteczka i babeczki owsiane są moimi ulubionymi :) Trafiłaś z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńOno jest przepiękne, Kochanie! <3 <3
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńWarto! :)
Usuńsuper ciastko! z racji tego że kocham słonecznik dałam goi ze szklankę ale wyszło rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńmój tata go uwielbia i znalazł dla niego nazwę - WYCIOR ;) Dlaczego tak? nie mam pojęcia ale u mnie w domu już sie przyjęła ;)
dziękuje za przepis ;*
Kasia
Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie je upiekłam :) w formie do chleba, a potem przełożyłam masą z daktyli i imbiru. Wyszło fantastyczne :)
OdpowiedzUsuń