15 sierpnia 2012

Francuskie koperty z nadzieniem ziemniaczanym

Problemem w posiadaniu otwartego umysłu jest oczywiście to, że ludzie będą uparcie starać się wkładać do niego różne rzeczy.

Terry Pratchett

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
4 małe ziemniaki
5 pieczarek
1 mała cebula
oliwa z oliwek

Przyprawy:
sól, pieprz, pieprz ziołowy, Cairo Shoarma, kurkuma, imbir, chilli


Przygotowanie:

     Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki opłukujemy, pozbywamy się nóżek i obieramy, po czym kroimy na plasterki. Podsmażamy je na oliwie, dopóki nie ściemnieją, razem z poszatkowaną cebulą. Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dopóki nie zrobi się z nich gładka masa. Mieszamy je z pieczarkami, cebulą i przyprawami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (pokroiłam na 4 paski i każdy z nich na 3 części). Na środek każdego z nich wykładamy łyżką przygotowany farsz i zaginamy rogi do środka, formując koperty. Jeśli chcemy, aby koperty były zamknięte, delikatnie moczymy rogi mokrymi palcami przed zlepieniem ich na środku. Pieczemy je w 200 stopniach C przez około 15-20 minut. Smacznego!


Brrrr. Zimno.




2 komentarze:

  1. Tak jeszcze nie próbowałam. :) Przy nastepnym zakupie ciasta francuskiego będę pamiętała o Twoim przepisie.

    OdpowiedzUsuń