Edward Stachura
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (wegańskie zawiera olej roślinny zamiast masła)
Masło orzechowe
1-2 banany
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia i wykładamy na blachę. Brzegi delikatnie podwijamy do góry, zaczepiając je o ścianki blachy. Cały środek oprócz brzegów smarujemy masłem orzechowym (z kawałkami orzeszków lub bez). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, dopóki ciasto nie stanie się łamliwe. Po wyciągnięciu układamy na cieście cienkie plastry banana. Kroimy, zjadamy.
Z drugiej jednak strony badania pokazują, że bez względu na ilość aflatoksyny, którą nasz organizm przyjmuje, to białko zwierzęce wpływa na uaktywnienie tej substancji i pozwolenie jej rozwinąć raka. Bez niego, nie jest ona aktywowana do rakotwórczego działania. Związki niekorzystne dla naszego zdrowia znajdują się przecież nie tylko w pożywieniu, ale również w powietrzu i mam tutaj na myśli zanieczyszczenie środowiska, dlatego większość z nas ma z nimi do czynienia na co dzień, nie oznacza to jednak, że każdy z nas będzie miał raka.
Osobiście podtrzymuję przekonanie, że jeśli jesteśmy świadomi niekorzystnego wpływu na zdrowie jakiegoś czynnika, w miarę możliwości powinniśmy go unikać. Co do masła orzechowego, minęło kilka miesięcy, od kiedy ostatnio miałam je w ustach, skusiłam się więc na kupno jednego słoiczka. Po jego skończeniu pewnie po raz kolejny minie trochę czasu, zanim kupię następny, ale póki co, zamierzam wykorzystać je w kilku przepisach :)
jejciu.. wyobrażam sobie jaka jest pyszna!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com