2 września 2012

Orzechowo-jęczmienne ciasteczka z nutą cytryny


Dopóki nie uczynisz nieświadomego - świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem.

C. G. Jung

Składniki:

1 szklanka (niepełna) płatków jęczmiennych
1 szklanka mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, żytniej i z orkiszu oraz pszennej tortowej w równych proporcjach)
4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 garście orzechów laskowych
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 kropelki olejku cytrynowego
woda


Przyprawy:
szczypta soli


Przygotowanie:

     Płatki jęczmienne zalewamy wodą tak, aby pokryła je wszystkie i odstawiamy je na ok. 5 minut, aby ją wsiąknęły. Orzechy laskowe pozbawiamy skorupki (chyba że mamy już gotowce) i mieszamy je z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami migdałowymi. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do takiej mieszaniny dodajemy płatki jęczmienne, po czym chwilę mieszamy. Dosypujemy orzechy, siemię, słonecznik i płatki migdałowe i ponownie mieszamy, aż ciasto się sklei. Nie powinno być lepkie, ale też nie powinno się rozlatywać. Gdyby po dokładnym mieszaniu składniki wciąż nie chciały się połączyć, dodajemy troszkę wody i mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na końcu dodajemy olejek cytrynowy i ostatni raz wszystko mieszamy.
     Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Łyżką wykładamy masę na blachę wysmarowaną olejem lub na papier bądź folię do pieczenia i formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-15 minut.




     Orzechy laskowe. Cytryna. Pan posyłający komplementy. Nowe buty. Jasna pościel. Chwila obecna.
I uczucie pozornego przemijania.




9 komentarzy:

  1. orzechy laskowe, uwielbiam je! mogłabym się zajadać non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale masz uroczy kubek. A te ciasteczka... Mocno orzechowe, to trzeba przyznać. Na pewno miło je się chrupie.

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne multiorzechowe ciacha, wyglądają boskooo!!!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio męczę orzechy wszelakie ,więc podsunęłaś mi inspirację-dziękuję :). Fajny klimat fotek :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję przepis, bo mam ogromną ochotę na takie pyszne ciacho.
    Piękny cytat, prawdziwy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Tak :) Tłuszcz jest w orzechach, siemieniu lnianym, słoneczniku.

      Usuń