Wąż spytał ich: "Czemu wam Bóg przykazał, żebyście nie jedli z każdego drzewa?". "To pytanie - mówi Białoszewski - jest pierwszym złem. Zaistnieniem zła. Puszczeniem w ruch podejrzenia". Wąż okłamał pierwszych ludzi, mówiąc im, że gdy zjedzą owoc z drzewa wiadomości, nie umrą i "będą jako bogowie". "I na to ludzie się nabrali. Dlatego pycha jest pierwszym grzechem głównym". Ale czy nie wynika stąd, że to Bóg pierwszy popełnił błąd, rozdzielając światło od ciemności, mówiąc, że jedno z nich "jest dobre"? Wąż "poznał się na tym rozróżnieniu. Bóg lubił dobre, to on to drugie. Bo chciał być inny od Boga. W rozróżnieniu zaczyna się grzech".
Tadeusz Sobolewski
Kuchnia indyjska. Przepis posiada lekkie przeróbki. W oryginale występuje jeszcze podsmażona cebula i kumin. Chilli też może pojawić się w wersji niesproszkowanej.
Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 średniej wielkości pomidory
Przyprawy:
kolendra
garam masala
kurkuma
imbir
chilli
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy na noc. Później płuczemy ją i gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu (30-40 minut). W moim przypadku proporcja 4:1 się nie sprawdziła i musiałam dolać kilka razy wody. Tak czy siak gotujemy ją do miękkości. Połowę ugotowanej ciecierzycy tłuczemy tłuczkiem lub rozgniatamy widelcem na papkę/pastę. Mieszamy ją z całymi ziarnami. Całość podgrzewamy z niewielką ilością wody, aby się nie przypaliła. W międzyczasie dodajemy koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone pomidory oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż pomidory zmiękną. Zdejmujemy z kuchenki i podajemy. Możemy posypać bazylią i sezamem, nie jest to jednak konieczne i nie występuje w oryginalnym przepisie. Chhole chaat polecam jeść z chlebkami roti, na które przepis zamieściłam tutaj.

Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń