28 lipca 2015

Tofu w sosie orzechowym

To nie czasu nam brakuje, tylko skupienia.

A. Zagajewski


     Wyobrażam sobie, że ze świata znikają zegarki, a razem z nimi wiele problemów.


Składniki:

1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 kopiaste łyżki masła orzechowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1 kostka tofu (180 g)
7 łyżek wody
szczypta chilli

opcjonalnie:
prażone orzeszki ziemne, niesmażone i niesolone
 

Przygotowanie:

     Mieszamy cukier, ocet, sos sojowy i chilli. Dodajemy masło orzechowe oraz wodę i mieszamy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Tofu kroimy w kostkę, maczamy w niewielkiej ilości sosu sojowego i odstawiamy na kilka minut. Następnie podsmażamy je na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Gdy zabarwi się na złoty kolor, zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane tofu możemy posypać rozgniecionymi (np. tłuczkiem do ziemniaków) orzeszkami ziemnymi. Moje zaserwowałam z jaśminowym ryżem i startą marchewką z sezamem. Smacznego! Ostrzegam: słone :)





2 komentarze:

  1. o mamo! <3 to jest genialne, aż mi ślinianki zaczęły intensywniej pracować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A zastanawiałam się co zrobić z tofu leżącego w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń