5 sierpnia 2012

Ciasto owsiane

Nie oceniaj innych tylko dlatego, że grzeszą inaczej niż ty.

Autor nieznany

      Po co się przejmować brakiem mąki w szafce, gdy ma się płatki owsiane? Ciasto bez mąki i bez cukru.


Składniki:

1.5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki wiórek kokosowych
1/3 szklanki łuskanego słonecznika
2 duże banany lub 3 małe + 1 banan do dekoracji
6 łyżek mleka (użyłam migdałowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
woda

przyprawy:
cynamon


Przygotowanie:

      Płatki owsiane mieszamy z wiórkami, słonecznikiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce banany ugniatamy na papkę (można to zrobić używając tłuczka do ziemniaków). Do bananowej papki dodajemy mleko, mieszamy. Mokre łączymy z suchymi. Jeśli po połączeniu ciasto nie jest lepkie, dodajemy trochę wody, aby takie się stało. Chodzi o to, by płatki nie oddzielały się od siebie, tylko tworzyły jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut. Sprawdzamy co jakiś czas, czy ciasto jest już chrupkie z wierzchu i lekko brązowe. Po upieczeniu przyozdabiamy je plastrami banana. Radzę go zjeść prędko, bo później sczernieje :)




Do posłuchania: Rosi Golan feat. William Fitzsimmons - Hazy

     Gorący prysznic o niespodziewanie chłodnym poranku. Zapach rumianku. I ta tęsknota, która zawisła w powietrzu.

11 komentarzy:

  1. Bez mąki, cukru, nawet tłuszczu... Ciekawie, będę musiała kiedyś spróbować. Wszystkie wypieki owsiane z bananem dotychczas mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie!:-) a czy wyjdzie mi bez bananow? samo takie cynamonowe?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan jest tutaj w roli "czegoś lepkiego" do połączenia. Samo mleko i woda też utworzą papkę, bardziej wodnistą, ale nie gwarantuję, że po upieczeniu ciasto będzie trzymało się kupy :) Można by poeksperymentować z owsianką ugotowaną najpierw w mleku do lepkości, może coś by z tego wyszło ;)

      Usuń
  3. bardzo podoba mi się to ciasto , kocham wszystko co ma w sobie płatki owsiane ,więc ciasto jak najbardziej na tak ! dzięki za świetny przepis ;)
    pozdrawiam i zapraszam na www.prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszelkie ciasta, ciasteczka i babeczki owsiane są moimi ulubionymi :) Trafiłaś z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ono jest przepiękne, Kochanie! <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciasto, na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciastko! z racji tego że kocham słonecznik dałam goi ze szklankę ale wyszło rewelacyjnie!
    mój tata go uwielbia i znalazł dla niego nazwę - WYCIOR ;) Dlaczego tak? nie mam pojęcia ale u mnie w domu już sie przyjęła ;)
    dziękuje za przepis ;*
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie je upiekłam :) w formie do chleba, a potem przełożyłam masą z daktyli i imbiru. Wyszło fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń