Osho
Składniki:
1 szklanka mleka (użyłam kokosowego domowej roboty)
Pół szklanki płatków jęczmiennych
1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego (lub czegoś innego do osłodzenia)
2 łyżeczki kakao
Gorzka czekolada z zawartością kakao min. 70%
Siemię lniane
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Od razu dodajemy do niego miód i mieszamy. Po chwili dorzucamy płatki jęczmienne i kakao. Mieszamy, mieszamy i czekamy, aż zacznie się gotować, wciąż od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze około 1 minuty, po czym przelewamy do miseczki. Wierzch posypujemy siemieniem lnianym i startą gorzką czekoladą (użyłam jednej kosteczki, ale ich ilość zależy od was).
Silny wiatr. Tłukąca się o bramę reklama usług pogrzebowych. 7.5 kilometrów. Orzechy nerkowca. Niekupiona spódnica. Gładka skóra. Umierające baterie. Surowe jedzenie. Niewydobyta energia miłości. On. 3 lata. I niebo.
Lubię na nie patrzeć. Zawsze z tego samego miejsca, a ono i tak za każdym razem jest inne. Jak wszystko. I chyba nawet to miejsce, ono też się zmienia.
Przyznam, że wieki już nie jadłam jęczmienianki, najwyżej kaszę jęczmienną na słodko. Chyba przy następnej wizycie w sklepie pokręcę się za płatkami, bo Twoja propozycja wydaje się bardzo apetyczna. :)
OdpowiedzUsuńJęczmienianka, o. Więc jednak jest na nią oficjalna nazwa, już się poprawiam!
Usuń