9 grudnia 2012

Lekko kakaowe mleko owsiane


Jeśli potrafilibyśmy wyraźnie dostrzec cud pojedynczego kwiatka... całe nasze życie by się zmieniło.

Buddha

Składniki:

3/4 szklanki suchych płatków owsianych
(użyłam górskich)
ok. 3 i 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody
3 kopiaste łyżeczki kakao


Ewentualnie:

cukier do smaku


Przygotowanie:

     Płatki owsiane zalewamy ok. 1/2 szklanki wody tak, aby wszystkie je pokryła, a żeby szklanka nie wypełniła się po brzegi. Odstawiamy je na chwilę, aby częściowo wsiąknęły wodę i napęczniały, ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dosypujemy do nich kakao i ostrożnie mieszamy. Nie trzeba wymieszać całej zawartości szklanki, a tylko tę część na górze, aby kakao rozpuściło się w wodzie. Płatki owsiane wrzucamy do miksera i zalewamy je pozostałymi 3 szklankami wody. Całość miksujemy, dopóki płatki dokładnie się nie rozmiażdżą. Po zmiksowaniu owijamy brzegi słoika gazą i przelewamy przez nią mleko, aby oddzielić je od owsianych pozostałości. Jeśli nie przeszkadzają nam te drobinki, możemy mleko przelać przez sitko.
     Mleko możemy posłodzić wedle uznania.




     Zimowe spacery. Nawet, jeśli myślisz, że nic na tym świecie nie jest idealne... Nie myślę tak. Myślę, że wszystko jest idealne. Ktoś kiedyś powiedział, że płatek śniegu jest idealny. Pamiętam, że byłam wtedy bardzo mała. Inność jest idealna. Zmienność jest idealna. Wszystko jest po prostu takie, jak ma być. W momencie, w którym ma być inne, na pewno takie będzie.


     Do posłuchania: The Korgis - Everybody's gotta learn sometime
     Do obejrzenia: Waking life


Jak to jest być ciepłem?
Jak to jest być spokojem?
Jak to jest być ciszą umysłu i po prostu życiem...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz