26 lipca 2014

Mrożony krem czekoladowo-kokosowy


Czasami nie chodzi o to, aby zmieniło się na lepsze. Najczęściej chodzi o to, aby zmieniło się na cokolwiek.

Marek Hłasko





     Trochę czekoladowo. Trochę kokosowo. Trochę śmietankowo. Trochę bakaliowo. Trochę zimno.


Składniki:

400 ml mleka kokosowego (puszka)
1/4 szklanki kakao w proszku
syrop z agawy/cukier lub inna substancja słodząca
kilka kropel aromatu śmietankowego
4-6 kostek gorzkiej czekolady
garść bakalii (np. rodzynek)
polewa czekoladowa (opcjonalnie)


Przygotowanie:

     Potrzebne nam jest mleko kokosowe w gęstej postaci. Jeśli mamy je w puszce, radzę dzień przed użyciem schować puszkę do lodówki dnem do góry. Następnego dnia po wyjęciu go z lodówki, odwracamy ponownie puszkę i otwieramy ją. Cały krem powinien zgromadzić się przy wieczku i powinno go być dość dużo. Wykładamy go do miski, do której wsypujemy także kakao, wlewamy aromat śmietankowy i słodzimy syropem z agawy/cukrem lub innym "słodzikiem" (ilość cukru według własnego uznania, ja użyłam trzech łyżek syropu z agawy). Całość dokładnie mieszamy. Możemy posłużyć się mikserem, ale łyżka lub widelec też dadzą radę! ;) Po wymieszaniu dodajemy bakalie i pokrojone, małe kawałki gorzkiej czekolady. Mieszamy ponownie. Krem przekładamy do odpowiednich naczyń i chowamy do lodówki lub zamrażalnika. Gdzie i na jak długo - to zależy od nas i od tego, czy chcemy by było baaaardzo zimne, czy tylko troszkę i czy ma być bardziej jak lody, czy bardziej jak krem (ja schowałam na trzydzieści minut do lodówki). Po wyjęciu możemy danie polać sosem czekoladowym, przystroić pozostałymi kawałkami gorzkiej czekolady czy co tam sobie wymyślimy. Smacznego ochłodzenia!




    
     Z okazji moich imienin życzę sobie bogatego życia wewnętrznego. Cheers.


5 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie! Aż chce się oblizać tę łyżeczkę hihi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. zabiłaś mnie tym :D wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie! aż trudno oderwać wzrok, a co dopiero poprzestać na jednej porcji :D super pomysł!

    OdpowiedzUsuń