Julio Cortazar
Składniki:
Pół brokuła
1.5 łyżki oliwy z oliwek
Woda
Przyprawy:
sól, pieprz, imbir, kurkuma, cebula, pieprz ziołowy, majeranek, pietruszka
Przygotowanie:
Brokuła odciętego od nóżki i porozdzielanego na "mini główki" gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak, aby tylko go pokryła) do miękkości. Po ugotowaniu pozostawiamy go w wodzie, aby wystygł. Następnie wlewamy całość do miksera i miksujemy przez chwilę, po czym dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy jeszcze raz, dopóki nie otrzymamy kremu (konsystencja zależy od ilości wody, którą wlaliśmy). Po zmiksowaniu przelewamy zupę z powrotem do garnka i podgrzewamy na ogniu, dodając wszystkie przyprawy (imbir powinien być tutaj przyprawą dominującą jeśli chodzi o ilość). Mieszamy. Jeśli mamy ochotę na zimną zupę, wtedy nie gotujemy, a od razu po zmiksowaniu przyprawiamy. Pietruszką można udekorować zupę na końcu.
Polecam serwować z grzankami.
Burza...
Krem z brokułów po prostu uwielbiam, jednak nigdy nie decydowałam się na nutę imbiru. Ciekawi mnie Twoja propozycja. :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zupę brokułową, ostatnio rozbiłam ją z dodatkiem awokado :)
OdpowiedzUsuńAch, musiała być pyszna :)
Usuń