Phil Bosmans
Składniki:
Suche:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam pszennej, z orkiszu i żytniej w równych proporcjach)
10 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego (wedle życzenia można dodać więcej)
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego (wedle życzenia można dodać więcej)
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mokre:
1 i 1/4 szklanki mleka (użyłam owsianego domowej roboty)
5 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo:
Ok. pół szklanki borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych i wszystko razem łączymy. Ciasto wykładamy do przygotowanych foremek na muffiny lub inne babeczki. Po wyłożeniu połowy masy przypadającej na jedną muffinkę wciskamy w ciasto kilka opłukanych borówek, które następnie pokrywamy resztą ciasta. Na wierzchu wciskamy w środek jeszcze jedną borówkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Trochę niezgrabne. Jeszcze przy użyciu dużych, metalowych form.
Senność. Ciepła kołdra. Motyle. Nieznane.
o nie! muszę je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.a-cup-of-ideas.blogspot.com
porywam jednego ze sobą, co z tego że już po śniadaniu
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz... Ale nie mam borówek!
OdpowiedzUsuń