22 września 2012

Pełnoziarniste muffiny z borówką amerykańską

W ciszy twoje serce znajdzie odpowiedzi, których rozum znaleźć nie potrafi.

Phil Bosmans

Składniki:

Suche:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam pszennej, z orkiszu i żytniej w równych proporcjach)
10 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego (wedle życzenia można dodać więcej)
2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mokre:
1 i 1/4 szklanki mleka (użyłam owsianego domowej roboty)
5 łyżek oleju rzepakowego

Dodatkowo:
Ok. pół szklanki borówki amerykańskiej 


Przygotowanie:

     Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych i wszystko razem łączymy. Ciasto wykładamy do przygotowanych foremek na muffiny lub inne babeczki. Po wyłożeniu połowy masy przypadającej na jedną muffinkę wciskamy w ciasto kilka opłukanych borówek, które następnie pokrywamy resztą ciasta. Na wierzchu wciskamy w środek jeszcze jedną borówkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut.





      Trochę niezgrabne. Jeszcze przy użyciu dużych, metalowych form.
    

Senność. Ciepła kołdra. Motyle. Nieznane.

3 komentarze:

  1. o nie! muszę je zrobić! :)

    pozdrawiam
    www.a-cup-of-ideas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam jednego ze sobą, co z tego że już po śniadaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz, kusisz... Ale nie mam borówek!

    OdpowiedzUsuń